Yabancı Yatırım Kuruluşlarının Türkiyedeki Faaliyetleri
Risk yönetim sistemi, yönetilen portföyün yatırım stratejisi ile yatırım yapılan varlıkların yapısına ve risk düzeyine uygun olarak oluşturulmalı ve şirketin iç kontrol sistemi ile bütünlük arz etmelidir. (3) Şirket, çıkar çatışması politikasını oluştururken Şirketin büyüklüğü, yönetilen portföy büyüklüğü, organizasyon yapısı ve sunduğu faaliyetleri dikkate alır. Şirketin bir şirketler topluluğuna dahil olması durumunda çıkar çatışması politikası, şirketler topluluğunun organizasyon yapısı ve topluluğa dahil diğer kuruluşların faaliyetleri dikkate alınarak oluşturulur. (6) Bu Tebliğde yer alan hükümlere ek olarak, gayrimenkul yatırım fonu ve girişim sermayesi yatırım fonu kuracak ve yönetecek Şirket için Kurulun girişim sermayesi yatırım fonu ile gayrimenkul yatırım fonuna ilişkin düzenlemelerinde yer alan yönetici, personel ve organizasyon yapısına ilişkin hükümler saklıdır. MADDE 8 – (1) Şirket, portföy yöneticiliği faaliyetine başlayabilmek için, Kurulca kuruluş izninin verildiği tarihten itibaren en geç üç ay içinde gerekli faaliyet izni ve yetki belgesinin alınması talebiyle Kurula başvurmak zorundadır. (4) Şirket ortaklarının yabancı uyruklu olması veya yurtdışında yerleşik olması halinde, bu maddede belirtilen belgelerin muadili istenir ve Kurulca yabancı ortağın ülkesindeki yetkili otoriteden söz konusu ortak hakkında görüş alınır. (5) Kurula yapılan bildirimi takip eden 30 gün içinde Kurulca aksi yönde görüş bildirilmedikçe, bildirimde bulunulan yan hizmet Kurulun yatırım hizmetleri ve faaliyetlerine ilişkin düzenlemelerine uygun olarak yürütülür.
- Merkezi Kayıt Kuruluşunun personeli hakkında, Kanunun 25 inci maddesi hükmü uygulanır.
- (2) Bu Tebliğin yürürlüğe giriş tarihinden önce Kurul tarafından karara bağlanmamış olan başvuruların sonuçlandırılmasında bu Tebliğ hükümleri uygulanır.
(6)Kurul, finansal istikrarın korunmasını teminen sistemik öneme sahip olan bu kuruluşlara ve üyelerine ilişkin sermaye de dâhil olmak üzere ek yükümlülükler getirebilir. (8)Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğinin temsilcisi Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğinin yönetim kurulunda yer alır. (6)Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği üyelerinin vereceği değerleme hizmetlerine ilişkin ücretlerin tutarlarına ve sınırlarına ilişkin esaslar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğinin görüşü alınarak her yıl Kurul tarafından belirlenir. Kurul tarafından belirlenen yıllık asgari ücret tarifesi Resmî Gazete’de yayımlanır. (5)Konut finansmanı kapsamında yapılan değerlemelere ilişkin bilgilerin, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğine iletilmesi zorunludur. (3)Birliğin organları, gelirleri, giderleri ve çalışma esasları, üyeliğe kabul, üyelikten geçici ve sürekli çıkarma esasları, Kurulun önerisi ve ilgili Bakanlığın uygun görüşü üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Statüsüyle düzenlenir.
MADDE 27- (1) Pay alım teklifi sonucunda veya birlikte hareket etmek de dâhil olmak üzere başka bir şekilde sahip olunan payların halka açık ortaklığın oy haklarının Kurulca belirlenen orana veya daha fazlasına ulaşması durumunda, paya sahip olan bu kişiler açısından azınlıkta kalan pay sahiplerini ortaklıktan çıkarma hakkı doğar. Bu kişiler, Kurulca belirlenen süre içinde, azınlıkta kalan ortakların paylarının iptalini ve bunlar karşılığı çıkarılacak yeni payların kendilerine satılmasını ortaklıktan talep edebilirler. (2) Kanunen ayrılması gereken yedek akçeler ve esas sözleşmede pay sahipleri için belirlenen kâr payı ayrılmadıkça başka yedek akçe ayrılmasına, ertesi yıla kâr aktarılmasına ve intifa senedi sahiplerine, yönetim kurulu üyelerine ve ortaklık çalışanlarına kârdan pay dağıtılmasına karar verilemeyeceği gibi, belirlenen kâr payı ödenmedikçe bu kişilere kârdan pay dağıtılamaz. (10)Halka açık ortaklıkların kayıtlı sermaye sistemine geçme, sistemden çıkma, Kurulca çıkarılma ve şarta bağlı sermaye artırımı usul ve esasları Kurulca belirlenir. Daha önce 6102 sayılı Kanun uyarınca bu sisteme geçmiş olup da sonradan halka açık hâlegelen ortaklıklar da bu fıkra hükmüne tabidir. (8)Bu madde uyarınca esas sözleşme ile tanınan yetki çerçevesinde yönetim kurulunca alınan kararlar Kurulca belirlenecek şekilde kamuya duyurulur. Bu fıkrada belirtilen esaslara uygun olarak alınmayan yönetim kurulu vegenel kurul kararları geçerli sayılmaz. MADDE 16- (1) Payları borsada işlem gören ortaklıklar ile pay sahibi sayısı beş yüzü aşan anonim ortaklıkların payları halka arz olunmuş sayılır. (4)Kurul, halka arzda, borsada işlem görme başvurusunda, 23 üncü maddede tanımlanan önemli nitelikte işlemlerde ve ortaklığın faaliyetlerini ve finansal durumunu önemli derecede etkileyen olay ve gelişmelerde, işlemin tarafı ortaklıklardan da bu madde hükümlerine göre hazırlanacak bağımsız denetim raporu istemeye yetkilidir. MADDE 9- (1) İhraççı veya halka arz edenin, izahnamenin ilk yayımı tarihinden itibaren on iki ay boyunca gerçekleştireceği ihraçlar için, izahnamedeki ek ve değişikliklerin 6 ncı maddede belirtilen esaslar çerçevesinde onaylanması ve 7 nci maddeye uygun şekilde ilan edilmesi yeterlidir. Bu sürenin geçmesinden sonra yapılacak halka arzlarda izahnamenin tümünün onaylanması gereklidir. (2) Kurul Başkan ve üyelerinin görev süreleri dolmadan herhangi bir nedenle görevlerine son verilemez.
Türk Ticaret Kanununun 341, 348, 356, 359, 366, 367 ve 377 nci maddelerinde esas sermayenin en az onda birini temsil eden pay sahiplerine tanınan haklar, halka açık anonim ortaklıklarda, ödenmiş sermayenin en az yirmide birini temsil eden pay sahipleri tarafından kullanılır. Bu Kanunun konusu,tasarrufların menkul kıymetlere yatırılarak halkın iktisadi kalkınmaya etkin ve yaygın bir şekilde katılmasını sağlamak amacıyla; sermaye piyasasının güven, açıklık ve kararlılık içinde çalışmasını, tasarruf sahiplerinin hak ve yararlarının korunmasını,düzenlemek ve denetlemektir. Fon, avans ödemelerini yaptıktan sonraaracı kurumun tedrici tasfiyesine devam eder. Ancak, tasfiye bakiyesi bu alacaklarıntamamının karşılanmasına yetmezse, ödemeler garameten yapılır. Bu alacaklartamamen karşılandıktan sonra artan kısımdan, öncelikle kamu alacaklarıve kalandan, fonun yaptığı avans ve tasfiye giderleri nedeniyle doğan alacağıödenir. Aracı kurumun aktifleri,tasfiyenin amacı kapsamındaki hak sahiplerinin alacaklarını, fondan yapılanödemeleri ve tasfiye giderlerini karşılamaya yetmezse, fon,kurulun uygun görüşüyle aracı kurumun iflasını isteyebilir. Türk Ticaret Kanununun 341, 348, 356, 359, 366, 367 ve 377 nci maddelerindeesas sermayenin en az onda birini temsil eden pay sahiplerine tanınan haklar,halka açık anonim ortaklıklarda, ödenmiş sermayenin en az yirmide birinitemsil eden pay sahipleri tarafından kullanılır. 2499 sayılı Kanunun değişik47 nci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin 4 numaralı alt bendiaşağıdaki şekilde değiştirilmiş, 5, 6 ve 7 numaralı alt bentler eklenmiş,bu bentlerden sonra gelmek üzere (A) bendinin son paragrafı ile (B) bendiaşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (C) bendi eklenmiş, ikinci fıkrası aşağıdakişekilde değiştirilmiştir. Türk Ticaret Kanununun 341, 348, 356, 359,366, 367 ve 377 nci maddelerinde esas sermayenin en az onda birini temsileden pay sahiplerine tanınan haklar, halka açık anonim ortaklıklarda, ödenmişsermayenin en az yirmide birini temsil eden pay sahipleri tarafından kullanılır.
Yönetim Kurulumuz ……………… başkanlığında toplanarak dernek merkezinde kullanılmak üzere ………………….. Tarihinde alınan ………………………………………………… miktar malzemenin ücretinin …………………………..yolu ile ödenmesine ve bu işlem için …………………………….. Yönetim Kurulumuz ……………… başkanlığında toplanarak dernek işlemlerinin elektronik ortamda yapılabilmesi dernek başkanı …………………. Başkanlığında toplanarak derneğimiz iş ve işlemlerinde kullanmak üzere, üye aidatları ile derneğe gelen bağışların kabulünde, bankaya para yatırmada ve bankadan para çekme işlemlerinde kullanılmak üzere …………………… adına yetki belgesi düzenlenmesine oy birliği ile kabul edilmiştir. 42- Derneklerin idari işleri veya dernek amaçları doğrultusunda yapılacak faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için doktorluk, avukatlık, mühendislik gibi uzmanlık gerektiren işlerinin görülmesi amacıyla ücretli olarak kişiler çalıştırabilir. Alındı belgeleri, sabit boyalı tükenmez kalemle okunaklı bir biçimde silintisiz ve kazıntısız olarak doldurulmalıdır. Nakdi bağışın değeri rakam ve yazıyla yazılmalı, rakamla yazılan bölümün başlangıç ve bitimi tercihen kapatılmalıdır. 23-Derneklerin, tüzüklerinde gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere eğitim ve öğretim faaliyetleri için yurt ve pansiyon ve üyeleri için lokal açmaları ve lokallerinde alkollü içki kullanılması ile bu tesislerin işletilmesi halinde mülki idare amirinden izin almaları gerekir. 20-Dernek gelirleri alındı belgesi ile toplanır ve giderler harcama belgesi ile yapılır. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile toplanması halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Ancak, gelir ve gider kayıtlarının; ∙∙ işlemlerin, işin hacmine ve gereklerine uygun olarak muhasebe düzeni ve güvenliğini bozmayacak bir süre içinde kaydedilmesi gerekir. ∙∙ kayıtlarını devamlı olarak muhasebe fişleri ve bordro gibi yetkili amirlerin imza ve parafını taşıyan belgelere dayanarak tutan derneklerde işlemlerin 45 gün içinde yapılması gerekir.